Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf is hoogleraar internationale en politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze geldt als een wetenschapper die in staat is zeer abstracte concepten te vertalen naar praktische discussies zonder daarbij de wetenschappelijk nuance uit het zicht te verliezen. Vanaf het begin van haar carrière heeft ze er altijd naar gestreefd theoretische inzichten in terrorisme en veiligheid tastbaar te maken voor overheden en, via de media, voor een breder publiek. Misschien ken je haar wel van haar colleges bij DWDD.

Van de Oekraïne-oorlog en de pandemie tot onze eigen woon- en stikstofcrisis, de grote uitdagingen van onze tijd maken ons onzeker en verlammen politici. Maar hoe deden we dit vroeger? Toen waren er ook epidemieën, vluchtelingencrises en natuurrampen, maar dan zonder vaccins, veiligheidsregio’s of deltawerken.

In dit theatercollege laat Beatrice de Graaf zien hoe eerdere samenlevingen grote problemen overwonnen. Juist in tijden waarin alles redeloos, radeloos en reddeloos lijkt, ontstaan nieuwe ideeën en baanbrekende innovaties. In een avontuurlijke tocht langs grote crises vanaf Napoleon tot nu laat De Graaf zien hoe onbekende geschiedenissen ons kunnen inspireren tot grootse daden en geloof in de toekomst.

Waarmee kwam Nederland de cholerapandemie te boven? Hoe konden uitzichtloze oorlogen leiden tot lange perioden van vrede? En waarom zijn we door eerdere overstromingen nu beter beschermd? In deze avond vol pakkende verhalen en kleurrijke voorbeelden toont De Graaf welke geschiedenislessen onze eerste hulp bij ongelukken kunnen zijn.

 

Kijk voor de speellijst en kaartjes op www.theater.nl.

Lees verder:

Sunday Hut’s

Sunday Hut’s

Nusa Lembongan Nusa Lembongan is één van de drie Nusa eilanden die op een half uurtje varen vanuit de haven van Sanur...

Lees meer
Vespatrip

Vespatrip

Ken je dat nog? Dat gevoel van de wind door je haren, het gevoel van vrijheid op je brommer of Puch? Vast een tijdje...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Chat openen
1
Hi, heb je een vraag?