De projecten van Studio Drift zijn een combinatie van kunst, techniek en natuur
Uitgebloeide paardebloemen als lamp, drone’s die als een zwerm vogels langs het luchtruim scheren en het Shylight in het Rijksmuseum om er maar een paar te noemen. Studio drift is in 2007 opgericht door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Ondertussen bestaat het multidisciplinaire team uit 64 medewerkers. Zij werken aan experimentele voorstellingen, installaties en sculpturen. Lees en kijk verder
In het werk van Studio Drift staat de relatie natuur-mens-technologie centraal
Hun eerste project, Fragile Future, een inmiddels iconische serie lichtsculpturen met pluizenbollen van paardenbloemen rondom een ledlampje als kern, bracht het duo internationale bekendheid. Het werk evolueerde door de jaren heen tot een systeem dat is opgebouwd uit modules, en kan verschillende vormen aannemen. Het plaatsen van de paardenbloemzaden op de led’s is een zeer arbeidsintensief proces en te beschouwen als ‘slow design’. Dit handwerk staat in schril contrast met de volautomatische productietechnieken van vandaag. Fragile Future biedt een utopische blik op de toekomst van onze leefomgeving, waarin schijnbaar tegengestelde werelden gebruik maken van elkaars kwaliteiten om te overleven.
De veranderende relatie tussen mens, natuur en technologie is een constant focuspunt in het oeuvre van Studio Drift. Onderwerpen waarnaar zij daarbij verwijzen zijn (de illusie van) vrijheid, het individu versus het collectief en het spanningsveld tussen de reële en de virtuele wereld. Zij maken natuurlijke processen inzichtelijk door de data die ze daaraan ontlenen met behulp van technologie te vertalen en ‘bezielen’ objecten door deze te animeren. Een deel van de installaties is interactief, waardoor de beschouwer onderdeel van het werk wordt. Het werk biedt ruimte voor verwondering over wat zich voordoet, en vormt zo een rustpunt in de hectische, snelle en digitale wereld waarin wij leven. Studio Drift doet dat met gebruikmaking van state-of-the-art technologie waarbij ze de grenzen van wat mogelijk is oprekken. Hiervoor werken ze vaak samen met universiteiten en wetenschappers. (bron stedelijk.com)
Het werk wordt in alle grote musea over de hele wereld vertoond. In Nederland is er een permanente expositie in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarnaast is het werk van Studio Drift te zien in voorstellingen, op festivals en in de publieke ruimte.
Meer informatie:
www.studiodrift.com of volg ze op instagram. Op YouTube is veel van hun interactieve werk te vinden. Zoek op Studio Drift. En, het klinkt raar, maar er is een prachtige Klokhuis aflevering over de projecten van Studio Drift.